top of page

ons. 13. mars

|

Ålesund

Vårherres krigere – Putin og Trump. Lunsjforedrag med Helge Simonnes

Forfatter og tidligere sjefredaktør Helge Simonnes hjelper oss med å forstå hvorfor politikere som spiller på religiøse følelser, får et så sterkt gjennomslag hos mange velgere.

Vårherres krigere – Putin og Trump. Lunsjforedrag med Helge Simonnes
Vårherres krigere – Putin og Trump. Lunsjforedrag med Helge Simonnes

Tid og sted

13. mars 2024, 11:30 – 13:00

Ålesund, Korsegata 6, 6002 Ålesund, Norge

Om arrangementet

Det er ingen dristig spådom at Donald Trump og Vladimir Putin vil dominere det internasjonale nyhetsbildet i 2024. Rett etter to-årsdagen for invasjonen av Ukraina, vil det bli holdt valg i Russland. Alt tyder på at Putin vil bli gjenvalgt i mars. Trump er klar favoritt til å bli Republikanernes kandidat foran det spennende presidentvalget i november.  I april og mai holdes det valg i verdens største demokrati, India.

Felles for alle disse tre betydningsfulle landene, er at religion vil spille en svært viktig rolle ved valgene som har så stor betydning for resten av verden. Den russisk-ortodokse kirke har vært en iherdig støttespiller av Putins krigføring i Ukraina. Allerede i 2012 uttalte patriark Kirill at Putins lederskap i Russland var et resultat av et «Guds mirakel».

Sobra scene inviterer til et svært aktuelt foredrag med forfatter og tidligere sjefredaktør Helge Simonnes. Selve foredraget varer i 45 minutter, og under en påfølgende, enkel lunsjbuffet vil Simonnes være tilgjengelig for spørsmål og kommentarer.

Kr 250,– inkl. lunsj og kaffe/te. Billetter på Tikkio og i døra.

I USA er den kirkelige støtten til Trump fortsatt påfallende sterk, til tross for alle rettssakene og skandalene rundt den tidligere presidenten. Påstander om at valget i 2020 ble stjålet, lever i beste velgående, sammen med sterke konspirasjonsteorier. Disse har slått rot i mange evangelikale miljøer. For mange troende amerikanere er Trump utvalgt av Vårherre selv. Bare med han ved roret, kan landet bli gjenreist åndelig, moralsk og økonomisk, hevdes det.

USA og Russland er ikke de eneste landene med politikere som trekker religion inn i den politiske sfæren. I India er det en sterk fremvekst av hinduistisk nasjonalisme. De pågående konfliktene i Midtøsten er drevet av nasjonalistiske og religiøse motsetninger. Recip Erdogan og Viktor Orban bruker samme oppskrift i Tyrkia og Ungarn. Det er ikke uten grunn at Salman Rushdie har uttalt at hans største overraskelse i hans voksne liv er religionens fornyede kraft i samfunnet.

Tidligere sjefredaktør Helge Simonnes er forfatter av bøkene Kampen om korset i politikken,  Trump, Gud og kirken og Putins hellige krig. Han er fast spaltist i Dagsavisen og er en ettertraktet foredragsholder rundt temaer i skjæringspunktet mellom religion og politikk. Han er spesielt opptatt av å forklare hvorfor politikere som spiller på religiøse følelser, får et så sterkt gjennomslag hos mange velgere.

– I det sekulære Norge er dette uforståelig. Jeg er enig med den danske forfatteren og professoren Heini i Skorini som hevder at religion ikke er med i ligningen i det hele tatt når vi skal forstå hva som nå skjer på verdensscenen. I stedet for å erklære disse politikerne og deres støttespillere som gale, ønsker jeg i foredraget å få frem hvordan de tenker og hvor bevisste de er på retorikken som brukes, sier Helge Simonnes.

Dele dette arrangementet

bottom of page